Thursday, February 18, 2010

Latihan Pendidikan Moral


BAHAGIAN A: TULISKAN ‘BETUL’ UNTUK PERLAKUAN YANG BETUL DAN ‘SALAH’ UNTUK PERLAKUAN YANG SALAH.
1.       Seorang pelajar yang mempunyai nilai kasih sayang hanya akan membantu rakan-rakan yang rapat dengannya. (                )
2.       Seorang yang rasional akan sentiasa waras. (       )
3.       Sikap amanah akan menghilangkan perasaan prasangka. (            )
4.       Bersyukur atas segala nikmat daripada tuhan merupakan amalan orang yang percaya kepada tuhan. (                    )
5.       Kita boleh melakukan sesuatu perkara mengikut perasaan dan tidak memerlukan pertimbangan. (                          )
6.       Pertimbangan yang wajar sebelum sesuatu tindakan akan menyelamatkan diri kita daripada sebarang bentuk kecelekaan. (                     )
7.       Tetap bertutur dengan lembut dan sopan walau dalam keadaan marah dan dituduh tanpa sebab yang munasabah.
BAHAGIAN B: JAWAB SOALAN-SOALAN DI BAWAH BERDASARKAN NILAI MURNI YANG SESUAI.
1.       Vinay yang hanya berumur 14 tahun telah menyertai kumpulan samseng. Dia sering kali bergaduh, bertutur secara kasar, dan tidak membuat kerja-kerja sekolahnya. Akhirnya, dalam suatu pergaduhan, kakinya telah menjadi lumpuh.
a.       Huraikan tiga nilai yang patut diamalkan oleh Vinay.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
b.      Nyatakan perkara yang sepatutnya dilakukan oleh Vinay.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

2.       Pada setiap minggu, Hui Lee akan menerima wang saku sebanyak RM40 daripada ibunya. Sebaik sahaja memperoleh wang itu, dia akan terus menghabiskannya dengan membeli benda-benda yang tidak berfaedah. Akibatnya, dia kelaparan di sekolah sepanjang minggu. Akhirnya, dia jatuh sakit.
a.       Terangkan tiga nilai yang patut diamalkan oleh Hui Lee.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
b.      Berikan dua nasihat terbaik anda kepada Hui Lee.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
3.       June percaya manusia ialah ciptaan

3 comments:

Anonymous said...

subject pendidikan moral sangat senang.kena mengulang kaji

Anonymous said...

pendidikan moral is best subject!!!

Anonymous said...

says who? it a tough subject to teach...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...